معرفی :
کائوچو که به لاستیک طبیعی یا لاستیک هند نیز شهرت دارد، کاربردهای فراوانی در صنعت دارد. از زمانی که گیاهان روی زمین بوجود آمدند، کائوچو نیز وجود داشته است و جالب است بدانید که برخی فسیل گیاهان تولید کننده کائوچو، قدمت چندین میلیون ساله دارند. خواص کشسانی کائوچو سبب شده تا این ماده کاربردهای بسیاری در زندگی روزمره ما داشته باشد و در ساخت لوازم خانگی، تجهیزات بیمارستانی و تولید اسباب بازی از آن استفاده می شود.
انواع مختلف کائوچو:
کائوچو طبیعی: کائوچوی طبیعی در شیره درخت هوا وجود دارد و از پلیمر شدن هیدروکربنی به نام متیل و ایزوپرن تولید می شود. به دلیل این که ساختار کائوچو از یک پیوند دو گانه تشکیل شده است، در اثر حرارت با گوگرد یا سولفور، پیوند آنها باز شده و اتم گوگرد را جذب می کنند، در نتیجه کوئوچو به لاستیک تبدیل میشود.
کائوچو مصنوعی: به دلیل این که لاستیک مصنوعی از طریق فرآیند ولکانیزاسیون (حرارات دادن کائوچو با گوگرد) تولید می شود، لاستیک تولید شده را کائوچوی ولکانیزه می نامند. کائوچوهای مصنوعی دیگری وجود دارند که از ترکیبات دیگری حاصل میشوند.
تفاوت کائوچو طبیعی و مصنوعی:
همانطور که در قسمت های قبل گفتیم کائوچو یا لاستیک طبیعی از شیره درختان خاص گرفته می شود و پس از پردازش های خاص مورد استفاده قرار می گیرد. ولی کائوچوی مصنوعی شامل هر نوع الاستومر مصنوعی است. آنها پلیمرهای ساخته شده از محصولات جانبی نفت هستند. سالانه حدود ۳۲ میلیون تن لاستیک در ایالات متحده تولید می شود و از این میزان دو سوم مصنوعی است.
درآمد جهانی حاصل از تولید و خرید و فروش کائوچوهای مصنوعی احتمالاً در سال 2023 به 90 میلیارد دلار می رسد. نوع مصنوعی ، درست مثل نوع طبیعی ، در صنعت خودرو ، پروفیل درب و پنجره ، آب بندهایی مانند حلقه های O و واشر ، شیلنگ ، تسمه ، تشک و کف استفاده های زیادی دارند.
آنها طیف متفاوتی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی را ارائه می دهند ، بنابراین می توانند قابلیت اطمینان یک محصول یا کاربرد خاص آن را بهبود ببخشند. لاستیک های مصنوعی از دو جنبه اصلی ، پایداری حرارتی و مقاومت در برابر روغن ها و ترکیبات مربوط به آن ، از کائوچوهای طبیعی برتر هستند. آنها به عنوان مثال در برابر اکسید کننده هایی مانند اکسیژن و ازن که می توانند عمر محصولاتی مانند لاستیک را کاهش دهند ، مقاومت بیشتری دارند.
بدون دیدگاه